Slika viđena belim očima

Slika zaleđenog pupoljka

Lepo mermerno lice sneno zuri belim očima ka nebu kroz skoro nevidljivu granicu staklene kupole. Lice pripada mladom devojačkom telu tek ovlaš zaobljenom prvim buđenje polnosti. Koža je nemoguće bela, glatka, divna bez fleke ili bilo kakve mane, uostalom kao i kosa uvek savršeno upletena sa nekoliko ispalih, nemirnih uvojaka. I ostaće zauvek mlada, nedodirnuta proteklim vremenom, nepromenjena osmehom, mrštenjem, žvakanjem nara, veselim čavrljanjem, nepoljubljena, a možda i nevoljena u svečanoj mukloj tišini nategnutog vakuma svoje male prezaštićene postojbine. Isto kao i ona, zgrčeni u lažnom naponu životne borbe okružuju je kameni čotovi vinove loze, žbunovi cveća i visokih trava, teške razlistane grane bremenite plodovima krušaka i jabuka.

Slika oplođenog jajeta

Jednog dana staklo je napuklo. Već odavno niko nije vodio računa o maloj skulpturi i njenom bezvazdušnom rajskom gaju. Spolja su na staklu nakupljene gomilice blata, suvog lišća, grančica i prašine. Iznutra nema nikakve promene sem prigušenog svetla koje blagom senkom nedokučivosti prekriva celu kompoziciju. Zatim, prvi put probija se zvuk unutar svetilišta u vidu šištećeg vazduha koji šiklja i sve obavija svojim prisusutvom. Istovremeno započeto je propadanje i rađanje mnogih glasova malih predstavnika pravog života koji postepeno niču, gamižu, skakuću i lete u novootkrivenom domu.

Slika smislenog života

Godinama kasnije stakla skoro da više i nema. Kamena deva prepoznatljiva je još uvek pod tankim slojem mahovine, obrasla bršljenom i nekim divljim travama penjačicama što cvetaju sitnim belim cvetovima. Njen vrt je sad veliki, izobilan, vrvi od pokreta, boja, teških mirisa i pomešanih zvukova toliko neprestano međusobno preklopljenih i upletenih da liče na pozadinu tišine. Ispod zelenog pokrova još se naziru bele oči krmeljave od ptičijeg izmeta i krečnjaka iz kiša, nekako ozarene srećom koju nije sagledala kad je bila neokrnjena i dok se nije polako raspadala pod korenčićima bilja,  krunila i letela kao prah sa vetrom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s