Knjiga

Pišem ovu knjigu otkad znam za sebe, rvem se sa njom u kaljugama beznačajnih i nepotrebnih znanja, vučemo se iz krajnosti u krajnost, dva zadrta jarca na različitim krajevima prenapregnutog kanapa, kamenje u džaku smo jedna drugoj, mučan teret što želi da tone do dna, jedra vetrovitih brodova što se međusobno zabacuju sa jednog neba na sledeće, više, lepše, šireg pogleda i daljeg vidika, snažne i pouzdane ruke da uhvate padajućeg u povratku na zemlju.

Odavno sam odustala od ideje da sam ja pisac, a ona da je napisana. Nešto slično može pomisliti samo budala i na takve ne želimo da trošimo vreme ni ona ni ja. Šta sam ja njoj, a šta ona meni, pitanja su koja vise u vazduhu i koja zajedno jurimo zamahujući ogromnim mrežama ispletenim od pažnje, gađamo ih novoispiljenim neukroćenim mislima, postavljamo zamke u viđenoj budućnosti vešto maskirane buketima sakupljene fantazije.

Ne daju se uloviti, đavo da ih nosi! Sve zamisli proziru kao od šale i lepršaju dalje nošeni dobroćudnim podsmehom prema našim bezmalo ingenioznim, pa opet, detinje smešnim neuspelim pokušajima.

Decenije su same sebe ispisale dok se nismo pokorile sudbini i zaustavile tamo gde smo se zadesile u tom trenutku. Ona je prosula mastilo po svojim stranama i zgrušala ih u korenje što dalekometno seže kroz korice, kroz tomove prethodnika, fosilne ostatke pergamenata, naftne lokve istrulelih glinenih tablica i izlizanih prvih reči urezanih u kamenu. Ja sam za nju postala stablo, provodnik slika i zvukova, željno iščekujući nenaslućene izraštaje što očvrsnu u grane i dozvoljava cvetanje, listanje i gubitak sočnosti zarad otelotvorene melodije u njenim plodovima.

Odgovori sada zuje u rojevima, grizu nas i čupaju za uši, uvlače se u čarape, golicaju i grebu. Mali dosadni insekti koji odbijaju da shvate da drvo nema uši, a i kada bi imalo ne bi ga zanimalo da čuje bilo šta što može da se izgovori.

Knjiga zna, a ja ne znam i to nam je obema sasvim dovoljno. Uostalom, ona je sve nas izmislila, a onda i čitanje i pisanje tek da imamo čime da se igramo…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s