Kratak let do zemlje neprekinut traje u večnosti

Mrak se preliva kroz širom otvoren prozor, gust i težak u neoznačenoj noći, mili i klizi po osvojenom svetu nejasnih obrisa i nepostojećih boja, poraženih vladara dana, urezuje se u drvenu lamperiju tavanice, uklesuje se u zid, upliće u tkanine zavesa i fotelja, dodiruje povijena leđa nad stočićem, opuštene ruke pred usudom.

Otupljen premorom nespavanja, zurećeg pogleda uprtog nepomično u jednu tačku, čeka izvršenje već donete presude, očišćen od bljutave sentimentalnosti i bednog samosažaljenja, od potmulog čemera ogorčenosti, od jezivih rezova britkog očaja, od usplahirenog zagrljaja bezumne nade… Tokom noći sve se ispralo, iscurelo kroz pukotine pogrešnih odluka i oteklo u slivnik, povukavši sa sobom poslednje ostatke iskidane vere u novi dan.

Razgolićena praznina što odzvanja njegovim umom, odjeci u šupljoj ljušturi nekad prisutnog čoveka, nije od one plodonosne vrste koja izrasta kao izdanak neotuđenog bića, već sasvim suprotno, otelotvorena je rastavljenost stabla uma od korenja celovitosti, nadnesena nad životom poput dželatovog sečiva.

Polako se razmiču velovi dragih laži, pletenih u sumraku prikazama pomućene svesti tokom dugih godina i decenija, kojima je zaklanjao lice od znakova upozorenja što su iskakali na svakom koraku, prekrivao uši, besno zatvaro oči zaogrnut arogancijom i sujetom, nadmenošću suženog vidika, najpouzdanijim vodičima jednosmernim stranputicama, dok nije u bunilu samozadovoljnog sveznanja odveden predaleko. Zar je mislio da može da beži zauvek, da se krije iza okuka raskrsnica u lavirintu iscrtanom na živom licu boga?

Put je usahao, uvenuo u pustinji jalovih htenja i napora, a vodilje se razvejale poput dima ostavivši ga samog u mraku između juče i sutra, dva podjednako nedostižna horizonta. Bez zaštitnog posredovanja kože, majčinskog krila smislenosti, čak i zagrljaj vazduha nepodnošljiv je bol.

Sečivo se pokrenulo put otvorenog prozora. Nije poleteo kao što je trebalo od rođenja, krilima veličanstvenog zmaja što krasi nebesa na sveopštu radost. Sapleo se na prethodnom stepeniku ne naučivši da bude vođen kao ovca.

Kratak let do zemlje neprekinut traje u večnosti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s