Samonikla ostrva

Sasvim suprotno od onoga što bismo zamislili na osnovu njihovog naziva, ova ostrva se nisu samovoljno otelotvorila ni iz čega, magično izronila iz zemljine utrobe ili spontano izrasla iz stena. Ne, njihovo telo rođeno je sasvim uobičajenim ostrvskim razmnožavanjem, na način kao i sva druga ostrva. Svoj specifičan naziv dobila su po tome što nakon rođenja iz različitih razloga bivaju odbačena da se snalaze sama o sebi. Tada započinje proces njihovog samonastanka.

Svako ostrvo, kao i svako drugo živo biće, na prvom mestu mora fizički da opstane što u ovom slučaju znači: da duboko zabije korene i poveže se sa bogovima zaštitnicima koji će mu dati izvor slatke vode i naučiti ga da se prehrani, da nađe bezbedno mesto da se usidri, privuče povoljne vetrove, dozove blage morske struje koje će omogućiti formiranje bogato nastanjenih staništa u plićacima koji ga okružuju što potpomaže razvoj zdrave flore i faune na njegovim leđima. U normalnim uslovima bebe ostrva uče od svojih roditelja koji predano paze na svoje potomke tokom cele decenije, a nekad i duže. Pa opet, bar polovina njih ugine i ostavi za sobom pust greben koji viri iz vode ili potonu na dno da njihovo odbačeno telo postane dom morskih trava, sasa, puževa, krastavaca, zvezda i svih ostalih koji tamo žive. Sada uviđate zašto je činjenica da poneka odbačena beba-ostrvo preživi ravna čudu i događa se tek nekoliko puta u hiljadu godina.

Novorođeno ostrvo nije u stanju da samo napravi oko sebe i na sebi uslove za preživljavanje, a kako je napušteno od svojih roditelja sigurno je da ne može da računa na pomoć drugih odraslih ostrva jer se oni bave podizanjem svoje dece i ne bi imali ni vremena, a ni snage za još jedno dete. To se najbolje vidi u onim retkim slučajevima kad ostrva dobiju dvoje dece odjednom. Uprkos ogromnom naporu da ih oboje zadrže, posle nekog vremena ipak jedno moraju odbaciti zarad šanse da bar jedno preživi. (Pogađate i sami da odatle stiže najveći broj samoniklih ostrva.)

Šta onda uopšte može da uradi malo ostrvo? – Da prizove bogove. Međutim, čak i tu stvari ne mogu da idu onako kako bi trebalo jer ostrva su ta koje žile svog korenja zariju dovoljno duboko da dodirnu mesta počivanja besmrtnih bića kojima se predstave i prizovu ih sebi. Dakako da malo ostrvo nema još uvek razvijene ni dovoljno jake, ni dugačke korenske žile, jer roditelji obično dozovu bogove da uzdignu pitku vodu za svoje dete. Jedini spas za njega je da veoma jakom vibracijom, koja je i inače odlika svih mladunaca, doziva bogove i autoritetom čiste vatre svog neizbrušenog bića naredi onima što su mu život dali da ga sad i održe i pomognu mu dok ne smogne snage i stekne znanja da se samo stara o sebi. Veoma je interesantna činjenica da bogovi tada slušaju kao da im je naređeno. Međutim, samo ako njih pozove, jer ako doziva roditelje (što nažalost najčešće biva) bogovi ostaju gluvi, nemi i nezainteresovani u odajama svojih ambisa.

Tada se odvija sasvim izvanredan i skoro nepojmljiv sled događaja koji potvrđuje da priče o tome kako su se ostrva prvobitno probudila nisu puki mitovi i legende. Da biste bolje zamislili šta se pri tom susretu zbiva podsetiću vas na ono što se nekad prepričavalo pred ognjištima posle obeda za vreme ranih zimskih večeri, a posle je razvojem nauke odbačeno i svrstano među bajke za malu decu, da bi nekoliko milenijuma kasnije ta ista još mnogo dalje uznapredovala nauka sasvim slučajno i neočekivano to dokazala kao istinito.

Dakle, legenda kazuje da ostrva nisu oduvek bila živa na ovaj način kao što su danas. Dakako, bila su živa jer dobro znamo da je sve živo, ali je to bio pritajeni i usporeni život kamenja i minerala. Ni bogovi, ni ostrva, a još manje mi znamo zašto ili kako je došlo do toga, tek dogodilo se da se jedno ostrvo probudilo. Oduševljeno otkrićem za njega tek nastalog sveta, lutalo je razgledajući okeane i mora, uživajući u tamnoj i zagonetnoj lepoti dubokih voda, prozirnoj bistrini plitkih priobalja, neizmerno se diveći zelenišu koji je prekrivao kopna. Poželelo je da ima i ono taj prekrasni kaput na svojim leđima, prepun raznobojnog cveća i naseljen životinjama i pticama. Međutim nije ga ražalostilo što nije umelo da zasadi vrt na sebi i prizove stanovnike, već spoznaja da to blago ne bi imalo sa kim da podeli. Na svakom koraku nailazilo je na druga ostrva, ali uspavana i nepomična. Nigde nije moglo da pronađe baš nijedno poput sebe. I ostrvo je pričalo usnilim ostrvima, gurkalo ih, pevalo im, dozivalo ih, čak je i vikalo na njih, pretilo im, udaralo ih, međutim nije moglo nikako da ih izvuče iz duboke omamljenosti.

Suočeno sa potpunom usamljenošću, ostrvo utonu u duboku tugu. Plakalo je i kukalo, sažaljevajući naizmenično sebe i sav ostrvski rod, zatim se razbesne i pomisli da mora da postoji neko ko ih je sve stvorio i neko ko je njega probudio. I tada ono poče da šalje iz sebe talase koji postaše zvuk, izliše se u slike, uliše u snove, potresoše sunca, zamutiše vode, putovaše dalje od granica svemira i dublje od ponora nezamislivih nesaznajnosti. Talasi nosiše vapaj, kletvu, molbu, pretnju, a najviše naredbu silama stvaranja da probude sva ostala ostrva. I bogovi odgovoriše i učiniše ono što nisu nikada ranije. Izdigli su se iz svojih dubina, izatkali žive žile povezanosti između sebe i ostrva probudivši ih sve. Pritom im sproveše potoke i rečice, uzgajiše bašte i naseliše ih svakojakim pticama i životinjama i naučiše ih svojim imenima i načinima kako da im se oduže u ritualima i ponovo dosegnu za svoje potomke. 

Isto to se dogodi malom odbačenom ostrvu ako pošalje iz sebe dovoljno snažne talase. Ipak, postoji razlika. Svaki put kada se bogovi na ovaj način ponovo umešaju u život na površini oni donesu nešto novo i nikad pre viđeno sa sobom. Samoniklo ostrvo kada se razvije i odraste uvek bude začetnik posebne vrste ostrva često i sa originalnim biljnim i životinjskim vrstama i time unapredi sav ostrvski rod. Takođe, bogovi sa sobom donesu i nova imena, priče i načine na koje žele da im bude zahvaljeno koji tokom vremena postanu novi običaji i tako dopune ionako već bogatu riznicu svojih darova ostrvima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s